Kuchnia

troche pieprzu ... troche soli ...

Szpinakowa rolada z łososiem

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450g)
- 250g wędzonego łososia (można też kupić dwa opakowania po 150g)
- 180g serka śmietankowego typu Almette
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka masła
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Szpinak smażymy na patelni na 1 łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy aż masa odparuje całą wodę. Zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mąkę i żółtka dodajemy do przestygniętego szpinaku a następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na prostokątną blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. z termoobiegiem. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zwijamy w roladę razem z pergaminem. Zostawiamy do ostygnięcia. Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z łyżką chrzanu. Po przestygnięciu rozwijamy ciasto i smarujemy całą powierzchnię serkiem chrzanowym i układamy na nim płaty łososia. Następnie zwijamy ciasto w ścisłą roladę i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Roladę kroimy w paski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation