Kuchnia

Zupy

Zupa szpinakowa
Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Zupa szpinakowa - składniki:
2 litry bulionu z przepisu Przepis na bulion
2 łyżki masła
2 duże garście liści szpinaku (bez ogonków)
2 ząbki czosnku
szklanka śmietany 18%
łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
posiekana pietruszka
grzanki
Zupa szpinakowa - sposób wykonania:
Bardzo prosty i smaczny przepis na zupę szpinakową. W wersji szybkiej
dopuszczam przyrządzenie bulionu z kostki rosołowej .
Liście szpinaku zalewamy gorącą wodą i odcedzamy. Czosnek siekamy
drobno, siekamy też liście szpinaku. Masło rozgrzewamy na patelni,
wrzucamy czosnek i szpinak, lekko dusimy tak aby odparował nadmiar
wody.
Bulion podgrzewamy a gdy zawrze dodajemy podduszony szpinak. Do śmietany dodajemy
mąkę, mieszamy po czym przelewamy do zupy energicznie mieszając. Zupę trzymamy na
wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut, na koniec doprawiamy do smaku wg uznania. Podajemy
posypaną zieleniną i grzankami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation