Kuchnia

Zupy

Krem z porów
Czas 45 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Krem z porów - składniki:
300 g porów
3-4 ziemniaki
bulion warzywny
szklanka mleka
łyżka masła
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
1 dymka
Krem z porów - sposób wykonania:
Białe części porów dokładnie myjemy, po czym drobno siekamy i
zalewamy bulionem, gotujemy 40 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w
kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Dymkę siekamy. Białą
część rumienimy na maśle.
Gdy pory zmiękną miksujemy je na krem, dodajemy mleko i przyprawy:
sól, pieprz i gałkę, chwilkę gotujemy lecz nie doprowadzamy do wrzenia.
Na talerz kładziemy kilka kostek ziemniaków, zalewamy kremem, posypujmy zrumienioną
cebulką oraz szczypiorkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation