Kuchnia

Przepisy

Składniki
"Mielone":
1,5 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
1 cebula
szczypta ziół prowansalskich
szczypta oregano
1 łyżeczka przyprawy typu "Warzywko"
pieprz do smaku ( można też posolić, ale należy wziąć pod uwagę, że "Warzywko" jest bardzo słone).
Bułka tarta
opcjonalnie jajko
oliwa z oliwek do smażenia
Sos szczypiorkowy:
1 szklanka bulionu warzywnego z kostki (ostudzonego)
1łyżka masła
1 łyżka mąki
pęczek szczypiorku
kilka kropel octu (ja użyłam winnego, bo jest delikatniejszy w smaku, a przez to moim zdaniem lepszy)
szczypta cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
Uwaga! Przepis na sos szczypiorkowy pochodzi z książki Tadeusza Barowicza "Kuchnia dla początkujących".

Etapy przygotowania

Sos: Z masła i mąki robimy zasmażkę. Stopniowo dodajemy do niej bulion, stale mieszając. Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany i znów dokładnie mieszamy. Potem wsypujemy drobno pokrojony szczypiorek i również mieszamy. Na koniec doprawiamy sosik pieprzem, solą (byle nie za dużo, cukrem i octem.

Kotlety: Mleko i wodę wlewamy do garnka i wstawiamy na kuchenkę. Gdy wywar się zagotuje wsypujemy płatki owsiane. Cały czas mieszamy (bo łatwo wykipi lub się przypali). Gotujemy aż płatki zmiękną i napęcznieją. Następnie studzimy (bez odcedzania!). Dodajemy obraną i drobniutko pokrojoną cebulę. Wsypujemy przyprawy i zioła. Mieszamy. Dodajemy tyle bułki tartej, aby móc uformować w miarę nierozpadające się kotleciki. Gdyby nie chciały się kleić można wbić jajko. Obtaczamy w bułce tartej. Smażyć na oliwie z oliwek, na niewielkim ogniu, aż się zrumienią. Podawać z gorącym sosem szczypiorkowym, ziemniakami i pikantną surówką np. z pora. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation