Kuchnia

Słodkości

Domowa nutella
Składniki:
90g orzechów laskowych
»10g migdałów
»180g mleka 3,2%
»30g mleka w proszku
»120g czekolady gorzkiej
»30g czekolady mlecznej
»1 łyżka miodu
»2 łyżki cukru pudru
Orzechy podprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 st około 15 minut. Mleko pełnotłuste i mleko w proszku wraz z miodem zagotować. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień na minimalny i dodać czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i zdjąć z ognia.


Gorące orzechy zawinąć dokładnie w ściereczkę i masując w dłoniach otrzeć ze skórki. Następnie zmiksować orzechy na wysokich obrotach w blenderze kilka minut do uzyskania kremu. Dodać mleko wraz z czekoladą i chwilę miksować aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Na koniec dodać cukier puder. Wyjąć, przełożyć do słoiczka i schłodzić lekko w lodówce.


Przechowywać maksymalnie 1 tydzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation