Kuchnia

potrawy z grzybami

PIECZARKI FASZEROWANE
Składniki

15 dużych pieczarek

garść natki pietruszki

2 ząbki czosnku

3 łyżki kwaśnej smietany

sól

pieprz

5 łyżek startego żółtego sera

tłuszcz do smażenia i smarowania formy



Wykonanie

Pieczarki myję, wyrwywam trzonki i kroję je drobno, 1-2 grzyby też kroję do smażenia. Wrzucam na rozgrzany na patelni tłuszcz, smażę mocno na dużym ogniu, jak się zrumienią solę i pieprzę, wyłączam gaz. W tym czasie kapelusze /można je po umyciu skropić sokiem z cytryny by nie ciemniały, jesli komuś to przeszkadza, mi nie ;)/ wkładam w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu do dobrze nagrzanego piekarnika na 5 minut. Podsmazone trzonki przekładam do miski, dodaję smietanę, przecisnięty przez praską czosnek, posiekaną natkę i większość sera, dorzucam trochę soli i pieprzu. Wyciągnięte z piekarnika kapelusze solę, pieprzę i nakładam farsz, wierzch posypuję pozostałym serem. Wkładam do piekarnika na 10- 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation