Kuchnia

potrawy z grzybami

Kurki w śmietanie

Składniki:

500 g kurek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1 cebula
3 łyżki masła
pęczek posiekanego koperku
1 łyżeczka mąki
sól,
pieprz
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj grzyby. W tym celu przepłucz je dwukrotnie i wrzuć do miski z gorącą wodą i 2 łyżkami soli. Pozostaw na 10 minut. Po tym czasie wyjmij grzyby łyżka cedzakową z wody.

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj grzyby i sól. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę.

Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do grzybów. Całość dopraw do smaku. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Do gorącego sosu dodaj posiekany koperek.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation