Kuchnia

potrawy z grzybami

Ciasto z grzybami, porem i migdałami

Składniki:

750 g porów, umytych, z których zostały usunięte zielone części, a białe części cienko pokrojone
50 g masła
300 g mieszanki z grzybów, pokrojonych w plasterki (użyj pieczarek zwykłych i pieczarek dwuzarodnikowych)
2 ząbki czosnku, pokrojone
30 ml pokrojonej świeżej pietruszki
10 ml świeżego i posiekanego tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 opakowanie (400g) kruchego ciasta
150 ml creme fraiche lub kwaśnej śmietany
100 g blanszowanych migdałów, grubo pokrojonych
3 jajka, ubite


Etapy przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

2. Nadzienie: Umyj dobrze pokrojone pory i usuń jakiekolwiek pozostałości piasku. Rozpuść masło i smaż na wolnym ogniu pory przez 10 minut. Dodaj grzyby, czosnek, pietruszkę i tymianek, a następnie smaż przez 5 minut lub do momentu, aż grzyby będą miękkie. Nakładaj łyżką składniki do dużej miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie zostaw do schłodzenia.

3. Tartaletki: Posmaruj tłuszczem 20 cm blaszkę na ciasto z luźnym spodem, która ma 4 cm głębokości. Rozwiń 2/3 ciasta na posypanej mąką powierzchni i ułóż je na dnie oraz po bokach blaszki. Dodaj crème fraîche lub kwaśną śmietanę oraz migdały do zimnej grzybowej masy. Odłóż 15 ml ubitych jajek, a pozostałą ilość dodaj do masy grzybowej. Nakładaj nadzienie łyżką na ciasto. Rozwiń pozostałą ilość ciasta, a następnie wytnij koło, aby przykryć nim tartę. Posmaruj naokoło spód ciasta pozostałą ilością jajka, a następnie przykryj nadzienie drugą częścią ciasta. Zaciśnij razem boki ciasta, aby się skleiły. Odetnij nadmierna ilość ciasta i posmaruj jajkiem przykrywającą warstwę ciasta. Nakłuj delikatnie widelcem i piecz przez 50-60 minut lub do momentu, aż nadzienie będzie gotowe. Przykryj ciasto folią, jeżeli podczas pieczenia będzie miało zbyt brązowy kolor. Przed pokrojeniem w plastry odstaw na 20-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation