Kuchnia

Przekąski

Pikantne różki serowe


Czas przygotowania: 55 minut
Ilość porcji: 12

Składniki

czerwona papryka
papryczka chili
180 ml mleka
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
25 dag mąki + do podsypania
1/2 torebki proszku do pieczenia
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki soli
10 dag startego parmezanu
tłuszcz do formy

Etapy przygotowania

Paprykę i chili myjemy i oczyszczamy z pestek. Kroimy w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230°C. Mleko podgrzewamy z olejem, masło roztapiamy. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kurkumą, solą i parmezanem.
Mleko z tłuszczem wlewamy powoli do miski i, mieszając mikserem, wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie energicznie zagniatamy na posypanej mąką stolnicy. Pod koniec dodajemy paprykę i chili. Placek rozwałkowujemy na grubość palca i kroimy na 12 trójkątów. Blachę natłuszczamy, rozkładamy na niej rożki w dużych odstępach, wstawiamy na 15 min do piekarnika, aż się zrumienią na złoty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy na blasze jeszcze przez 10 min. Podajemy ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation