Kuchnia

Przekąski

Bagietki z camembertem i suszonymi pomidorami


Składniki:

2 szt camembert
2 szt bagietka

Sos:
10 szt cebula szalotka
1/2 szklanki brązowy cukier
3 łyżki masło
300 ml ocet balsamiczny
100 ml czerwone wino wytrawne

Pasta:
1 garść suszone pomidory
1 garść kapary
bazylia

SAŁATKA:
1 garść rukola
bazylia
1 garść szczypiorek
mięta
sok z cytryny
Sól
pieprz
oliwa



W rondlu skarmelizuj cukier, dorzuć cebulki. Dodaj masło. Gdy masło się połączy z cukrem, dolej octu balsamicznego i wytrawnego wina. Dorzuć kilka listków estragonu.
Ogień zmniejsz do minimum. Cebulki duś przez 1,5 godziny. Wszystkie składniki pasty dokładnie posiekaj i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Bagietki przekrój wzdłuż i każdą posmaruj pastą. Bagietki wstaw do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz, aż się zrumienią. Do piekarnika wrzuć całego camemberta i piecz go, aż napęcznieje. W trakcie pieczenia zrób sałatkę. Zioła wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. Gotową bagietkę polej sosem z cebulkami i posyp sałatką. W napęczniałym camembercie zrób dziurę i polej nim gotowe bagietki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation