Kuchnia

Przekąski

Rolada Chlebowa z Pepperoni


http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/08/rolada-chlebowa-z-pepperoni.html


Ciasto:

14g g drożdży suszonych (2 saszetki) - Można dać 25 g świeżych,
280 ml ciepłej wody,
500 g mąki pszennej lub chlebowej (strong white),
1/2 łyżki soli,
1 łyżka oliwy,


Sos:

2 łyżki ketchupu ,
2 łyżki pikantnego ketchupu,
łyżeczka koncentratu,
2 łyżeczki ziół włoskich,


Nadzienie:

około 200 g pepperoni - u mnie 3 rodzaje,
po 150 g mozzarelli i sera wędzonego w plasterkach (u mnie rolada ustrzycka),
ok 50 g oliwek,


Do posmarowania:

1 żółtko + 1 łyżeczka wody,
sezam, mak etc do posypania,



W 280 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże. Wsypać 333 g mąki, sól, dolać oliwę i wymieszać.

Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wyrobić z pozostałą mąką (166 g).

Składniki na sos wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować sosem.

Oliwki, wędliny i sery pokroić na plasterki i ułożyć warstwami na cieście. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.
Dokładnie skleić końce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posypanej mąką.
Posmarować rozmąconym żółtkiem z wodą, posypać sezamem i odstawić na 20 minut. Piec 25-30 minut w temp. 190 st, aż nabierze złoto-brązowego koloru.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation