Kuchnia

Przekąski

Prowansalskie Zapiekanki


Składniki (orientacyjnie na kratkę piekarnikową zapiekanek):

6-8 kromek chleba
krem z gorczycy z miodem (lub inna musztarda, najlepiej z miodem )
zioła prowansalskie
cebula
dowolna wędlina
dowolny ser żółty
ewentualnie szczypiorek do posypania



Kromki dość grubo smarujemy kremem z gorczycy. Następnie każdą posypujemy ziołami prowansalskimi. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub talarki. Układamy po trochę na każdej kromce. Przykrywamy plasterkiem wędliny. Ser ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki i kładziemy na każdej grzance. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200'c do stopienia się sera i przyrumienienia. Ja ostatnio rozgrzewam w trakcie ich przygotowywania ruszt, a potem wrzucam do pieca na najwyższą półkę - wtedy pieczenie trwa 3-4 minuty. Przed podaniem można posypać je szczypiorkiem. Ja uwielbiam same, ale niektórzy lubią polane ketchupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation