Kuchnia

Makarony, pierogi,

Zapiekane gnocchi
500 g makaronu gnocchi
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
500 ml pulpy pomidorowej
100 g czarnych oliwek
100 g zielonego pesto
125 g (1 op.) sera mozzarella
sól
pieprz
listki bazylii do dekoracji


Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż chwilę (uważaj, żeby czosnek się nie przypalił). Dodaj pulpę pomidorową, oliwki i podgrzewaj 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pesto, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia. Następnie dodaj makaron i wymieszaj.
Całość przełóż do naczynia do zapiekania, a na wierzchu rozłóż plasterki sera mozzarella. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 10-15 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj na gorąco udekorowane świeżą bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation