Kuchnia

Makarony, pierogi,

:) Pierożki ze śliwkami

Piramidki ze śliwkami, słodką śmietanką i pachnącą bazylią.

Składniki, 4 porcje:

• 2 szklanki mąki
• szczypta soli
• około 3/4 szklanki wody

• Nadzienie i dodatki: 1/2 kg śliwek, świeża bazylia, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić wgłębienie. Stopniowo dodając wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Przykryć ściereczką.
Śliwki wypestkować i każdą pokroić na 4 części. Ciasto rozwałkować kolejno na dwa cienkie placki. Nożem pokroić na kwadraty o boku około 5 cm. W środku każdego kwadrata położyć ćwiartkę śliwki. Złączyć rogi kwadratu w środku tworząc piramidkę, dokładnie zlepić brzegi ciasta.
Gotować we wrzącej wodzie bez dodatku soli, aż pierożki będą miękkie, przez około 10 minut (w zależności od grubości ciasta). Posypać posiekaną bazylią. Podawać gorące ze śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation