Kuchnia

Makarony, pierogi,

penne w sosie czosnkowym z parmezanem, suszonymi pomidorami i cukinią

janek paszkowski - penne w sosie czosnkowym z parmezanem, suszonymi pomidorami i cukinią



skŁadniki:

makaron penne

Żółta cukinia

200ml śmietanki 30%

garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania na wierzchu

10 suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

sposÓb przygotowania:

makaron ugotować al dente.

w misce wymieszać śmietankę, przeciśnięty czosnek, garść parmezanu, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojoną w ćwierć - plasterki cukinię. całość doprawić solą i pieprzem do smaku. masa powinna być dosyć gęsta ( nie lejąca).

makaron odcedzić, ale tak, by na dnie garnka zostawić odrobinę wody z makaronu. następnie wrzucić makaron z powrotem do garnka, a następnie dodać masę śmietanowo-parmezanową. całość wymieszać i podgrzewać do momentu, aż masa pięknie się rozpuści i jedwabiście pokryje makaron. doprawić ewentualnie do smaku, przełożyć na talerz, posypać świeżo tartym parmezanem i jeść póki jest ciepłe!

smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation