Kuchnia

Makarony, pierogi,

Morele w koszulkach
Składniki na 6 knedli:
250 g twarogu(20%)
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
6 małych moreli
6 kostek brązowego cukru
25 g miękkiego masła
1 żółtko
75 g semoliny
1-2 łyżek cukru waniliowego
Szczypta soli
50 g mąki uniwersalnej
Mąka do podsypywania

Dodatkowa:
Prażone posiekane pistacje
Masło
Cukier lub cynamon

Wykonanie:

W dużej misce zmieszać ze sobą przy pomocy łyżki: ser, masło, żółtko, semolinę, cukier waniliowy, sól i skórkę z cytryny. Dokładnie wyrobić ciasto, na końcu dosypując mąkę. Ciasto może mieć luźną konsystencję (wszystko zależy od użytego sera i wchłanialności mąki)

Zawinąć w folię uformowany wałek i odstawić ciasto do lodówki na 30 minut.

Morele opłukać i osuszyć. Przecinać w połowie, wyjmując pestki i włożyć w powstałe miejsce po kostce cukru(, Jeżeli nie posiadamy cukru w kostkach możemy użyć do każdego owocu 1 łyżeczkę brązowego cukru) Doprowadzić wodę w dużym garnku do wrzenia. Podsypać stolnicę mąką, ciasto serowe wyjąc z lodówki i podzielić je na 6 części. Każdą rozpłaszczać na placuszek, wkładać owoc i dokładnie zlepiać. Wkładać knedle na wrzątek, zmniejszając temperaturę gotowania i delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.

Gotować ok. 12 -14 minut.

Obtaczać w prażonych pistacjach ewentualnie polewać roztopionym masłem i posypywać cukrem lub cynamonem. Podawać gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation