Kuchnia

Makarony, pierogi,

Ciasto na pierogi najlepsze na świecie - przepis

Składniki na około 30 średniej wielkości pierogów, gdy ciasto rozwałkujemy dość cieńko:

1 szklanka mąki, 50-70 ml ciepłej wody, 20 g roztopionego, nieco schłodzonego masła, szczypta soli, 1 żółtko 1 łyzka oleju

Wykonanie:

1. Do około 3/4 szklanki mąki dodać żółtko i wymieszać.
2. Dodać sól, wodę i wymieszać (ma powstać luźne ciasto).
3. Dodać stopione masło i krótko wyrobić na gładka masę, która nie klei się do rąk.
4. Odstawić na 10 minut najlepiej na talerzu, przykryć folią, niech odpocznie. Po wyrobieniu ciasto może sprawiać wrażenie twardego, ale gdy odpocznie pod przykryciem to zmięknie.
5. Podzielić ciasto na 3 części i każdą część rozwałkować bardzo cieniutko i wykrawać krążki.
6. Na wszystkie krążki nakładać na środek małe kuleczki farszu i zlepiać pierożki, lub uszka. 7. W czasie wałkowania ciasta podsypywać minimum mąki (szczyptę), by ciasto nie wysychało.
8. Gotować bardzo krótko w wodzie z 3 łyżkami oleju.
9. Wyłożyć na talerz niech przestygną i przełożyć do miski i skropić olejem, żeby się nie skleiły, potrzasnąć miską aby się wymieszały
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation