Kuchnia

Makarony, pierogi,

Zielone Pierogi w Kształcie Cukierków i Ravioli

Składniki na zielone ciasto na pierogi:

400g zmielonego mrożonego szpinaku
500g mąki pszennej
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 łyżka oliwy
1,5 szkl gorącej wody
Rozmrożony szpinak dokładnie odcedź i wymieszaj z mąką, jajkiem, solą, cukrem i oliwą. Teraz dodawaj stopniowo wody, tak, by ciasto było gładkie, elastyczne i nie przywierało do dłoni podczas wyrabiania.

Składniki na słodki farsz z sera białego:
200g sera białego
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki połącz ze sobą widelcem na jednolitą masę.

Przygotowanie zielonych cukierków:
Ciasto rozwałkuj tak, jak na tradycyjne pierogi. Radełkiem wykrawaj kwadraty o boku 6 cm. Na środek każdego z nich nakładaj łyżeczkę słodkiego farszu. Następnie zlep ze sobą dwa przeciwległe boki. Teraz zlep każdą z końcówek tuż przy nadzieniu (!), tak aby powstał cukierek. Gotowe cukierki układaj zlepioną stroną na bawełnianej ściereczce.
Tak przygotowane cukierki wrzucaj bezpośrednio do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oliwy i gotuj przez ok 3-4 minut.

Składniki na wytrawny farsz z buraków:
150g buraków ćwikłowych z chrzanem
Przygotowanie zielonego ravioli:
Ciasto rozwałkuj tak, jak na tradycyjne pierogi. Radełkiem wykrawaj kwadraty o boku 5cm. Ilość kwadratów podziel na dwie partie. Na środek kwadratów jednej części nakładaj łyżeczkę wytrawnego farszu, a kwadratami z drugiej partii przykrywaj te z nadzieniem. Przy użyciu, np. pałeczki do chińszczyzny, lub długopisu ostrożnie dociskaj każdy z czterech boków ravioli tuż przy nadzieniu (!). Gdy skończysz, pozostałą część boków delikatnie dociśnij palcami do siebie. Gotowe ravioli układaj płaską stroną na bawełnianej ściereczce.
Tak przygotowane ravioli wrzucaj bezpośrednio do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem jednej łyżki oliwy i gotuj ok 3-4 minut.
Sugestie: Wielkość cukierków i ravioli możesz modyfikować, wg własnych upodobań. Słodkie cukierki świetnie smakują z kremówką, a wytrawne ravioli z kwaśną śmietanką lub jogurtem naturalnym, do którego możesz dodać ulubione przyprawy!

Pytanie: Co zrobić, aby ciasto na pierogi było bardziej miękkie?
Odpowiedź: Do ciasta dodawaj tylko żółtko zamiast całego jajka.

Pytanie: Jak mrozić pierogi?
Odpowiedź: Surowe pierogi ułóż na tacy, tak aby się nie stykały ze sobą i włóż je do zamrażalnika. Kiedy się zmrożą, możesz je przesypać partiami do woreczków foliowych, szczelnie zamknąć i tak przechowywać w zamrażalniku. Tak samo postępuj z pierogami wcześniej ugotowanymi, ale rób to dopiero, gdy ostygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation