Kuchnia

na słodko

Składniki:

- 3 śliwki

- 3 łodygi rabarbaru

- 3 goździki

- 200 g cukru (plus ok. 2 łyżek)

- 250 g mąki

- 2 jajka

- 100 g miękkiego masła

- garść orzechów włoskich

- 1 łyżeczka kardamonu

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Rabarbar i śliwki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Goździki rozbijamy w moździerzu i dodajemy do owoców. Przysypujemy 2 łyżkami cukru i smażymy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. Smakujemy – owoce powinny być delikatnie kwaskowe, ale nie kwaśne, więc jeśli trzeba dodajemy więcej cukru. Zdejmujemy patelnię z ognia i gotowe owoce przekładamy na spód okrągłej blaszki o średnicy ok. 24 cm (uwaga! – blacha powinna być szczelna, radzę unikać otwieranych tortownic! Polecam natomiast formy silikonowe, gdyż owoce się od nich świetnie odklejają.)

Masło ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy aż do połączenia składników.

Orzechy mielimy w blenderze na bardzo drobny pył. Mieszamy je z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Otrzymaną mieszankę dodajemy stopniowo do mokrych składników i miksując na wolnych obrotach mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Ciasto przekładamy na wierzch owoców i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka (około 50 minut). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gdy ciasto nie będzie już gorące, odwracamy blachę, wykładając ciasto na paterę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation