Kuchnia

na słodko

Sernik na zimno z herbatnikami ;)

Składniki:
1 szklanka mleka
2 łyżki żelatyny
60 dkg sera białego (najlepszy jest śmietankowy)
pół margaryny
1 szklanka cukru
2 żółtka
2 cukry waniliowe

Dodatkowo:
Herbatniki (duża paczka ok. 350 g)
2 galaretki (według uznania), u mnie są to truskawkowe

W sezonie polecam dodanie świeżych owoców, takich jak: truskawki, jagody, brzoskwinie, porzeczka itp.

Przygotowanie:
- w trzech łyżkach zimnej wody rozpuścić dwie łyżki żelatyny
- zagotować mleko, dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia
- jeżeli nie mamy sera śmietankowego, tylko zwykły twaróg należy go zmielić. Następnie ser zmiksować z cukrem, miękką margaryną, żółtkami i cukrami waniliowymi przez 8-10 minut na gładką masę.
- do przygotowanej masy dodać ostudzone mleko z żelatyną i zmiksować do połączenia składników.
- tortownicę o średnicy 26 cm lub średnią blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć herbatniki, zalać połową przygotowanej masy, ułożyc kolejną warstwę herbatników i wylać resztę.
*Jeżeli chcemy dodać owoce, to należy ułożyć je na ostatniej warstwie masy. Tak przygotowany sernik włożyć do lodówki.
-W trzech szklankach wrzącej wody rozpuścić dwie galaretki, włożyć do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wcześniej przygotowany ser. Włożyć jeszcze raz do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation