Kuchnia

na słodko

Rajskie jabłuszka w karmelu

1 ½ szklanki cukru

4 łyżki wody

ok. 12 małych jabłuszek i tyle samo patyczków (moje są z derenia)

przyda się też mata silikonowa

Zagotować wodę w garnku. Oderwać ogonki jabłuszek i wrzucić je do wrzątku na minutę. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić. Przygotować patyczki, wbić je w jabłuszka. Do niewielkiego garnka wsypać cukier, dodać wodę, włączyć gaz i podgrzewać, aż cukier się roztopi, przyjmie jasno złocistą barwę, a na powierzchni utworzą się bąbelki. Trzeba przy tym uważać, bo karmel jest bardzo gorący i łatwo się oparzyć. W gotowym karmelu zanurzać jabłuszka, poczekać, aż nadmiar karmelu spłynie i ustawiać jabłka na silikonowej macie do ostygnięcia. Można je udekorować ziarnami sezamu, płatkami migdałów lub kolorową posypką. Ja chyba wolę takie bez dodatków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation