Kuchnia

na słodko

Jabłecznik na kaszy jaglanej / Tarta z jabłkami na kaszy jaglanej ( lekka i pyszna)

Wow , tego się nie spodziewałam.Tarta wyszła delikatna w smaku i nie czuję masła w ustach :D bo go w cieście nie ma :))



Składniki na spód :
120 g kaszy jaglanej
2 jajka
2 czubate łyżki mąki tortowej
cynamon , imbir
Składniki na ciasto:
4 jabłka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
20 g masła ( ok poł centymentrowy plaster z wąskiej strony masła)
cynamon , imbir

Wykonanie:
Kaszę ugotować
Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę utłuc tłuczkiem do ziemniaków
Odstawić na bok , aby trochę ostygła
Jabłka obrać i pokroić w plastry
Pokrojone jabłka wrzucić na rozgrzaną suchą teflonową patelnię
Smażyć kilka minut ,wyłączyć palnik , następnie przykryć pokrywką aby zmiękły
Roztopić masło
Do kaszy dodać jajka i 2 czubate łyżki mąki tortowej oraz przyprawy , dobrze wymieszać
Piekarnik nagrzać na 200 stopni
Formę na tartę wysmarować tłuszczem
Kaszę wyłożyć na formę
Do jabłek na patelni dodać cukier oraz przyprawy , dobrze wymieszać
Jabłka położyć na kaszy
Jabłka posypać mąką
Polać/rozsmarować całość delikatnie roztopionym masłem
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min
Smaczego :)
Boska jest ta tarta :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation