Kuchnia

Drożdżówki, rogale & paszteciki & krokiety

CHAŁKA

Składniki:

- 40 g drożdży

- 550 g mąki

- 1 łyżeczka soli

- 1/2 szkl mleka

- 1 duże jajko

- 2 łyżki masła

- 5 łyżek wody

- 4 łyżki cukru

- żółtko

- kruszonka ( 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyzka masła)



Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek , wlać wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z 3 łyżkami cukru, sól, rozpuszczone ciepłe masło i wodę.

Zagnieść ciasto, aż zaczną pokazywać sie pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośniecia, aż podwoi swoją objetość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Z każdej części uformować wałki ,równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce połączyć i podwiną pod spód.

Chalkę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i pozostawić około 20 min do wyrośnięcia. Nastepnie posmarować wierzch żółtkiem i posypać kruszonką.

Piec około 20-30 min w 180 stopniach C.

Smacznego!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation