Kuchnia

Drożdżówki, rogale & paszteciki & krokiety

Rożki z jabłkiem-polecam

1 szkl. kwaśnej, gęstej śmietany
2 jajka
1 kostka margaryny
4 szkl. mąki
5 dag. świeżych drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
cukier waniliowy

cukier puder do posypania rożków

Drożdże wymieszać z cukrem (do ich rozpuszczenia), dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i wstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać kwadraciki. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, zasypać cukrem (ja posypuję też cynamonem). Na środku każdego kwadracika układać cząstkę jabłka i sklejać przeciwległe rogi. Piec w piekarniku na złoty kolor. Po
upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Żeby je trochę urozmaicić można robić z innymi "wkładami" Ja np. część robię z brzoskwiniami (zwykle z puszki)i część z twarożkiem. Twaróg przygotowuję tak jak do naleśników- z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym.

Zapomniałabym dodać, że najsmaczniejsze są na ciepło, więc ja zazwyczaj robię 1/2 porcji, bo z całej wychodzi ich całkiem sporo.

Smacznego

http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,16062837,16062837,rozki_z_jablkiem_polecam.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation