Kuchnia

Drożdżówki, rogale & paszteciki & krokiety

Drożdżówki z serem i owocami
Na 12 drożdżówek
Ciasto
550g mąki pszennej typ 650
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
2 jajka
250ml letniego mleka
20g drożdży
40 g roztopionego masła
masa serowa
250g twarogu
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
ulubione owoce
Do miseczki wlewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy łyżkę cukru, mąki i drożdże, wszystko mieszamy i odstawiamy zaczyn drożdżowy na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru, mleka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Do wymieszanych składników dodajemy roztopione letnie masło, wszystko jeszcze raz mieszamy, a na koniec napowietrzamy ciasto kilkanaście razy je uderzając i rozciągając.

Wyrobione ciasto nakrywamy folią i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Trwa to 30-60 minut.

Masa serowa

Twaróg mielimy w maszynce lub tak jak ja miksujemy blenderem.

Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy i wszystko mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści.

Kształtowanie drożdżówek

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, najlepiej ręce posmarować odrobiną oleju, wtedy ciasto nie będzie się kleić do rąk.

Z ciasta formujemy kulki, każdą rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie mocno dociskając dnem szklanki.

Do wgłębienia nakładamy masę serową i posypujemy owocami.

Przed pieczeniem drożdżówki smarujemy białkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation