Kuchnia

Drożdżówki, rogale & paszteciki & krokiety

Rogale (niby)marcińskie

Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 łyżka cukru
- 25 g świeżych drożdży (dałam 2 i 1/2 łyżeczki suszonych)
- 1/2 szkl. mleka
- 3 jajka
- 1/4 kostki masła
- cukier waniliowy (dodałam od siebie)

Jajka ubić z cukrem , wlać ciepłe , roztopione masło i dalej ubijać. Nie przerywając ubijania , dodawać porcjami przesianą mąkę oraz letnie mleko (kiedy ciasto zgęstniało , zaczęłam wyrabiać ręką). Pod koniec dodać rozpuszczone w niewielkiej ilości mleka drożdże i wyrabiać do momentu , kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia , aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:
- 7 dag cukru pudru (można trochę więcej)
- 10 dag zmielonych orzechów lub migdałów
- kwaśna śmietana

Orzechy lub migdały wymieszać z cukrem pudrem i dodać tyle śmietany , żeby masa dała się rozsmarowywać , ale jednocześnie żeby pozostała gęsta (śmietanę należy dodawać z wyczuciem , bo masa łatwo się rozrzedza).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić w kwadraty – mniejsze lub większe , według uznania. Na środku każdego z nich położyć porcję masy orzechowej i zwinąć w rogalik (po przekątnej).Z podanej porcji wyszło mi 12 dużych rogali.
Uformowane rogaliki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze w dużych odstępach i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 – 250 st.C. na złoty kolor (zajmuje to ok. 10 -15 minut).
Upieczone rogaliki polukrować i posypać siekanymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation