Kuchnia

Drożdżówki, rogale & paszteciki & krokiety

DROŻDŻÓWKA Z CYNAMONEM (DO ODRYWANIA) - Przepisy Joli

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki pszennej
50 g cukru
4 g drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
80 ml mleka
60 g masła
60 ml wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

100 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
60 g masła

Wykonanie:
Do miski wsypać 280 g mąki (pozostałą mąkę odłożyć), dodać cukier, drożdże, sól, wymieszać i odstawić.
Masło przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać do rozpuszczenia masła. Następnie rondelek zdjąć z palnika, wlać wodę i ekstrakt z wanilii, wymieszać i lekko przestudzić. Przestudzone masło z mlekiem i wodą wlać do mąki z drożdżami i wymieszać. Jajka wbić do małej miseczki, roztrzepać a następnie dodać do ciasta i wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać 90 g mąki i wyrabiać przez 2-3 minuty (ciasto będzie klejące). 
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 – 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zagnieść z dodatkiem pozostałych 30 g mąki. 
Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o wymiarach 30x50cm.
Posmarować całą powierzchnię roztopionym, przestudzonym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i gałką muszkatołową. 
Pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 równej szerokości pasków.
Ułożyć je jeden na drugim, nadzieniem do góry. 
Pokroić na 6 części. Ułożyć pionowo, jedna obok drugiej w długiej blaszce o wymiarach 25×11 cm (posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą). 
Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.
Ciast piec w temp. 180 stopni przez około 30 – 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation