Kuchnia

Drożdżówki, rogale & paszteciki & krokiety

Błyskawiczne rogale drożdżowe z nadzieniem

Składniki (48 sztuk):

1 kostka margaryny tortowej
5 dag drożdży świeżych
1/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
3 szklanki mąki
szczypta soli
2 całe jajka

Dodatkowo:

nadzienie np. gęsty dżem, czekolada (ja użyłam 3 jabłek)

Wykonanie:

Margarynę podgrzewam tak, aby była płynna (odrobinę studzimy, ma pozostać ciepła).
Drożdże wkruszam do mleka, dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia składników.
Do miski wsypuję przesianą mąkę, sól, wbijam jajka, wlewam przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz stopioną margarynę. Mieszam łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to nie dłużej niż 2 minutki i kiedy ciasto jest gotowe przykrywam miskę talerzem, następnie wstawiam do wyrośnięcia do lodówki na 1h.

Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki – powinno być nie tylko wyrośnięte, ale i miękkie oraz już nieco sztywniejsze (od zimna), a przez to łatwiejsze do obróbki. Od razu rozgrzewam piekarnik do 180 st. C
Dzielę ciasto na części (na 4 części) i każdą z nich po kolei rozwałkowuję w koło i dzielę na trójkąty (jak pizzę), nakładam jabłka/dżem i z każdego trójkąta formuję rogalik.
Rogaliki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między nimi odstępy, bo będą jeszcze rosły w czasie pieczenia. Następnie smaruję za pomocą pędzelka mlekiem.
Piekę w 180 st. C przez 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Powinny być ładnie zrumienione. Gotowe rogaliki wyjmuję i wykładam na kratkę-ruszt, żeby wystygły.
Kiedy są już gotowe można przygotować lukier: cukier puder z mlekiem, mleko wlewać stopniowo. Lukier powinien być gęsty lub posypać samym cukrem pudrem kiedy wystygną.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation