Kuchnia

wege

Gnocchi Szpinakowe :)

Ciężko w internecie i gazetach o przepis na kopytka i gnocchi. Zazwyczaj znajdowałam bardzo opcjonalne więc postanowiłam wymyślić swój :)
Przepis:

750g ugotowanych ziemniaków mączystych
ok 250g mąki pszennej typ 650 (maxymalnie 270g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100g szpinaku gotowego
1 jajko

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie i całkowicie ostudzone przeciskam przez praskę.
Dodaję szpinak z czosnkiem duszony na patelni, ostudzony i jajko. Zagniatam ...

Całość przed dodaniem mąki musi być zimna!

Mix ziemniaczano-szpinakowy kładę na stolnicę podsypaną mąką ziemniaczaną, można też oprószyć sobie dłonie.
Zagniatam całość dodając mąki pszennej po dużej łyżce.

Formujemy długi wałeczek i kroimy go w równe paseczki (jak na zdjęciu:)). Następnie formujemy kuleczki i układamy na oprószonej stolnicy. Robimy wgłębienia :)
Gotujemy w osolonej , wrzącej wodzie do wypłynięcia...ok 2-3 minuty.

Ja podaję je z parmezanem lub mozzarellą i pomidorkami koktailowymi zgrillowanymi z ziołową solą morską :)

Polecam i Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation