Kuchnia

wege

Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii po grecku

Skladniki:
3 cukinie
2 jajka
1 szkl. bulki tartej
4 lyzki startego zoltego sera
1/2 duzego peczka ziol mieszanych: koperku, miety, natki pietruszki
sol
pieprz
oliwa do smazenia

Sos:
1/2 duzego peczka ziol: koperku i miety (ja dalam tez posiekana natke)
2 zabki czosnku
400 g jogurtu naturalnego (dalam grecki)

Cukinie umyc i zetrzec ze skorka na tarce o duzych oczkach. Posolic i odstawic na sitku na 15-20 min., az pusci sok.

Zrobic sos: ziola oplukac, osuszyc, drobno posiekac wraz z czosnkiem i wymieszac z jogurtem, posolic do smaku, odstawic.

Odcisnac cukinie, dodac roztrzepane jajka, starty ser i bulke tarta. Dokladnie wymieszac a gdy masa bedzie jednolita, dodac pol peczka poszatkowanych ziol. Doprawic do smaku pieprzem, wymieszac. Gdyby ciasto bylo za rzadkie, mozna dodac odrobine maki (lub bulki tartej).

Na patelni rozgrzac oliwe i nakladac lyzka porcje ciasta. Smazyc z obu stron na zloty kolor. Podawac z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation