Kuchnia

wege

Brokuły w sosie beszamelowym

Składniki:

1 brokuł, 30 dag startego żółtego sera, jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, szklanka mleka

Przygotowanie:

1.Ugotuj różyczki brokułów tak, by były lekko twarde.

2.Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i wsyp do niego ugotowane różyczki.

3.Przygotuj sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść 2 łyżki masła, dosyp 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj mleko, ciągle mieszając i uważając, by nie powstały grudki. Dosyp do smaku sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż sos się zagotuje, a potem wylej go na brokuły. Całość posyp połową startego żółtego sera.

4.Piecz przystawkę w 180 stopniach przez 10 minut.

5.Wyjmij naczynie z piekarnika, wbij do niego jajko i ponownie zasyp wierzch żółtym serem. Posyp całość ulubionymi przyprawami, np. bazylią lub słodką papryką. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation