Kuchnia

wege

Otrębowa tarta ze szparagami

Składniki (forma o średnicy około 24cm):
spód:
1 jajko (L)
5 łyżek jogurtu naturalnego
0,25 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec
farsz:
0,5 cebuli
0,5 mozzarelli light
pęczek białych szparagów
2 jajka
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
około 0,5 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka
opcjonalnie kilka plastrów szynki drobiowej
Sposób przygotowania:
Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy około 2 cm końcówek
gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie zalewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy na sicie i kroimy w mniejsze kawałki
wszystkie składniki na spód mieszamy
rozsmarowujemy ciasto na silikonowej formie lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia
podpiekamy około 5 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu
na wierzch ciasta wykładamy szparagi, pokrojoną w kostkę szynkę oraz plasterki cebuli
mieszamy jajka, sól, pieprz, zioła, pokrojoną w kostkę mozzarellę, jogurt, mleko i wylewamy na wierzch tarty
pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni
upieczoną tartę wyciągamy z formy i wykładamy na kratkę do odparowania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation