Kuchnia

Glutenfree 1

"Kuskus" z kalafiora
Przepis, którym się inspirowałam pochodzi z mojego ulubionego polskiego bloga, czyli z Jadłonomii. Naprawdę świetny pomysł na pożywną kolację lub lunch do pracy.


Pin on Pinterest

Składniki (na 2 porcje):

1 główka kalafiora
1/2 szklanki ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni)
4 łyżki rodzynek
pęczek natki pietruszki (ja użyłam tylko pietruszki, ale warto dodać też świeżą miętę i kolendrę)
1/2 świeżej papryki chili (posiekana w bardzo drobną kosteczkę)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki kuminu
1 owoc kardamonu (rozgnieciony w moździerzu i pozbawiony szypułki) lub 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i ewentualnie pieprz



Kalafior, podzielony na kilka dużych kawałków, upiec w piekarniku przez 10 min z jednej strony i 5 min z drugiej. Upieczony kalafior ostudzić i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rodzynki sparzyłam gorącą wodą, odcedziłam, ostudziłam i lekko rozdrobniłam. Wszystkie składniki połączyłam ze sobą. Wymieszałam. Można jeść od razu albo odstawić do lodówki i zjeść na drugi dzień w pracy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation