EMPANADAS Z SALSĄ
Składniki na salsę:
3 średnie pomidory
mała cebula
1 papryczka chilli
sok z 1/2 limonki
przyprawa do kuchni meksykańskiej
sól
Pomidory parzymy, kroimy w drobna kostkę. Cebulę obieramy i również drobno siekamy, łączymy z pomidorami. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli, sól, przyprawę do kuchni meksykańskiej i skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy na 1 godzinę. Po upływie czasu salsę miksujemy na jednolitą masę.
Składniki na farsz do empanadas:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone papryki
2 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
spora szczypta mielonego cynamonu
spora szczypta mielonego kminku
garść zielonych oliwek
1 łyżka oregano
spora szczypta suszonych płatków chilli
1 szczyptę brązowego cukru
400 g mielonej wołowiny
2 jajka na twardo
natka pietruszki
przyprawa do kuchni meksykańskiej
Składniki na ciasto:
400 g mąki tortowej
2 łyżeczki soli
1 roztrzepane jajko
masło 1/2 kostki
250 ml wody
Połączyć mąkę z solą, dodać jajko, rozdrobnione palcami masło oraz wodę. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto ( musi odchodzić od ręki) wstawić do lodówki na 30 min.
Przechodzimy do zrobienia farszu. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę smażyć, dodać drobno pokrojoną paprykę. Po chwili dorzucić posiekany czosnek, dodać kminek, oregano, chilli, oliwki, cynamon, cukier i wymieszać. Smażyć ok 5 minut. Dodać mięso i smażyć przez kolejne 5 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku przyprawą do kuchni meksykańskiej.
Odstawić farsz do ostygnięcia. W miseczce rozgnieść widelcem jajko i wymieszać z natką pietruszki. Gotowe połączyć z zimnym farszem.
Ciasto rozwałkować na 6 dużych kawałków ( wielkości średniej pokrywki do naczyń).
Nałożyć farsz i lepić pierogi.
Gotowe smażymy na głębokim oleju na brązowo-złocisty kolor. Odsączamy na papierze.
Podajemy ozdobione rzeżuchą , zapijając zimnym Desperadosem.
Źródło:
http://loveeeat.wordpress.com/category/kuchnia-argentynska/