PĄCZKI DOMOWE JAK U BABCI ;)
Tłusty czwartek, czyli dzień objadania się pączkami, faworkami i innymi wypiekami ;)
Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
A więc smacznego! ;)
Składniki na około 20 pączków:
0,5 kg mąki pszennej
25 g suchych drożdży lub 50 g świeżych
250 ml mleka
4 żółtka
troszkę białka
3 łyżki oliwy
pół opakowania cukru waniliowego
20 ml spirytusu ( lub octu jeśli ktoś nie ma spirytusu )
sok i skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia
budyń lub konfitura
szklanka cukru pudru
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych to najpierw zrobić rozczyn).
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić.
Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor.
Wyjąć, osączyć na bibule, nadziewać pączki szprycą do dekoracji tortów, z długą tylką do nadziewania i udekorować lukrem ( szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 – 3 łyżkami gorącej wody). Można udekorować skórką z cytryny.
http://loveeeat.files.wordpress.com/2014/02/p1140074a.jpg
SMACZNEGO! :)
Źródło:
http://loveeeat.wordpress.com/