Kuchnia

Moje gotowanie

ŁOSOŚ NA SOSIE POROWO-ŚMIETANOWO-SEROWYM, WEDGESY I GROSZEK

Składniki dla 2 osób:

2 kawałki filetu łososia ze skórą
por ( biała część)
ziemniaki 0,5 kg
śmietana 200 ml
ser tarty ok 30 g
groszek w puszce
1 łyżeczka mąki pszennej
sok z cytryny
sól, pieprz
przyprawa do ryby
0,5 l bulionu
dowolne przyprawy do ziemniaków ( np. papryka słodka, przyprawa kebab, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, zioła prowansalskie )
bułka tarta
oliwa
3 łyżki masła
Rybę opłukać, osuszyć i natrzeć z obu stron przyprawą do ryb i sokiem z cytryny. Odstawić.

Ziemniaki wraz ze skórką umyć i pokroić na ćwiartki, podgotować al dente ;) Przyprawy wymieszać z bułką tartą w woreczku. Ziemniaki odcedzić, ostudzić, polać oliwą i wrzucić do przypraw. Woreczek zamknąć i wymieszać. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 15 minut.

Pora opłukać i pokroić na plasterki. Smażyć chwilę na 2 łyżkach masła. Dodać bulion i dusić chwilę pod przykryciem aż będzie miękki. Mieszając dodać śmietanę z mąką, tarty ser, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Groszek odcedzić, przesypać do rondelka, dodać łyżkę masła i podgrzać. Przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę z obu stron po około 2 -3 minuty.

Podawać gorące.

Źródło: http://loveeeat.wordpress.com/category/kuchnia-angielska/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation