Kuchnia

Moje gotowanie

PIECZEŃ Z SZYNKI WEDŁUG KURONIÓW

Składniki:

około 1 kg szynki wieprzowej
3 cebule
3 ząbki czosnku
szklanka bulionu
150 ml piwa jasnego
łyżeczka soli i pieprzu
łyżeczka cukru
troszkę wody
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Szynkę ponakłuwać ostrym nożem i włożyć do brytwanki. Czosnek obrać, pokroić w słupki i naszpikować nim mięso.

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki i ułożyć na mięsie.

Zlać bulionem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 60 minut, często podlewając bulionem.

Cukier mieszając podgrzewać w rondelku z odrobiną wody aż lekko ściemnieje. Po 30 minutach szynkę obrócić i polać piwem wymieszanym ze skarmelizowanym cukrem. Piec kolejne 30 minut często podlewając sosem.

Pod koniec pieczenia odlać sos i zmiksować z cebulą. Można zagęścić mąką.

Podawać z kluskami lub tak jak u nas z Yorkshire Puddings – jest to lekkie chrupiące ciasto, świetnie komponujące się z pieczenią i sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation