Kuchnia

Kulinaria

Muffiny i babeczki


Muffiny mocno kakaowe
Składniki:
7 czubatych łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
3 łyżeczki kakao
4 łyżki oleju
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml mleka

kakaowa muffinka

Wykonanie:
- do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, mieszamy
- wbijamy jajko, dodajemy olej i mleko i miksujemy na gładką masę
- gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, wypełniając ponad połowę ich wysokości
- pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut

kakaowe muffinki

Już po pierwszych 15 minutach pieczenia doszedł do mnie z kuchni cudowny zapach kakao, tak że z niecierpliwością czekałam na wyjęcie muffinów z piekarnika. Z podanej ilości składników wyszło mi 5 babeczek.

mocno kakaowe muffiny

Każdy, kto nie lubi zbyt wiele słodyczy w wypiekach, powinien zjeść taką babeczkę ze smakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation