Kuchnia

Kulinaria

Składniki na blachę o wymiarach 24x36 cm.
Składniki:
Masa budyniowa:

0,5l mleka
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki kartoflanki


Masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki 30%
2 śmietan-fixy
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny


puszka masy krówkowej (kajmak)
500g herbatników
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Przygotować masę budyniową. 200ml mleka zagotować, a drugie 250ml mieszać z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż zrobi się gęsta masa. Ostudzić. Miękką margarynę zmiksować i dodawać po łyżce ostudzonej masy. Wszystko dokładnie zmiksować.
2. Na blaszce ułożyć warstwę herbatników. Posmarować je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzać ją na ogniu w kąpieli wodnej) i przykryć następną warstwą herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową i kolejną warstwę herbatników.
3. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną śmietanę ubić, dodając śmietan-fixy, cukier i tężejącą żelatynę. Wyłożyć masę śmietanową na herbatniki. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą. Odstawić do lodówki, aby herbatniki zrobiły się miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation