Kuchnia

Kulinaria

Składniki:
Biszkopt kakaowy:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Biszkopt kokosowy:
5 białek
1 szklanka cukru
200g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
300g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
50g zmielonych orzechów włoskich
2-3 łyżki spirytusu
Masa wiśniowa:
800-900g mrożonych wiśni
2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym kopczykiem)
1/3 szklanki wody
2 łyżki cukru (można zrezygnować z cukru, ale będzie mocniej czuć kwaśny smak wiśni)
Masa śmietankowa:
1 galaretka wiśniowa w proszku
2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Do nasączenia:
1/3 szklanki wiśniówki
1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
cukier puder i kakao do posypania
80g zmielonej gorzkiej czekolady (możemy użyć również mlecznej)

Masa wiśniowa:
1. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i zagotować.

2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody i dodać do gotujących się wiśni. Mieszać energicznie, aż masa się zagotuje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt kakaowy:
3. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

5. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt kokosowy:
7. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

8. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką lub łyżką.

9. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
11. Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

12. Masło utrzeć z cukrem pudrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Dodać kawę, zmielone orzechy i wymieszać mikserem . Dodać spirytus, wymieszać.

13. Biszkopt kakaowy przeciąć w poziomie na dwie równe części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem skropić biszkopt w blaszce.

14. Nasączony biszkopt posmarować połową kremu i przykryć go biszkoptem kokosowym.

15. Biszkopt kokosowy posmarować pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć wiśnie, wyrównać. Wiśnie posypać zmieloną czekoladą.

Masa śmietankowa:
16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie, ciągle mieszając, dodać stopniowo ostygniętą galaretkę, dokładnie wymieszać.

17. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Drugą cześć biszkoptu nasączyć pozostałym ponczem i położyć na śmietance.

18. Ciasto posypać cukrem pudrem i odrobiną kakao (użyłam gotowych szablonów do zrobienia wzorków na cieście). Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation