Kuchnia

Kulinaria

Ciasto trzepane
Ciasto trzepane z jabłkami to kolejny wypiek z przepisów s.Anastazji.
Ciasto bardzo proste do zrobienia, puszyste i bardzo smaczne.
Ja zrobiłam z jabłkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe np wiśnie, gruszki, truskawki....
zapewniam Was, że zawsze się udaje. Piekłam go trzy razy i zawsze jest wyrośnięty, pulchny.
To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto ucierane z owocami, które również zawsze się udaje.
Żródło ciasta s. Anastazji

Składniki
8 jajek
300 g maki pszennej
300 g cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

2 jabłka lub dowolne owoce
cukier puder do posypania

Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać olej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Białą część wyłożyć na blaszkę o wielkości 23x38 cm , wyłożoną papierem do pieczenia.
Do drugiej części dodać kakao i wymieszać. Łyżką wykładać ciemne ciasto porcjami na ciasto jasne i na ciemną część układać owoce.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation