Kuchnia

Kulinaria

Sernik Raffaello na zimno

Składniki:

800ml mleka kokosowego (2 puszki)
250g mascarpone
400g jogurtu greckiego light
200g białej czekolady (2 tabliczki)
pół szklanki likieru kokosowego Malibu
3 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody
1 1/3 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:

płatki kokosowe
pralinki Raffaello
200G wafelków kokosowych Princessa


Wykonanie:

Wafelki drobno kruszymy i wykładamy spód tortownicy o średnicy 26cm. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i odstawiamy do wystudzenia.

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie, dolewamy 3 łyżki gorącej wody (ale nie wrzątku), dokłądnie mieszamy i studzimy.

Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko kokosowe oraz jogurt grecki. Wyłączamy mikser, do masy kokosowej dodajemy po łyżce ostudzonej białej czekolady i mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy likier Malibu i ostudzoną żelatynę. Masę kokosową przekładamy za pomocą łyżki na wafelkowy spód, by kawałki wafelków nie zaczęły pływać po całym serniku. Po kilkunastu łyżkach, pozostałą masę delikatnie wylewamy i wyrównujemy powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, dekorujemy płatkami kokosowymi i pralinkami Raffello.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation