Kuchnia

Pan Deserrr

Tiramisu z zieloną herbatą -
PrzepisSkładniki, 2 porcje (na 2 pucharki lub 2 kieliszki o pojemności 250 ml każdy):

• 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
• 2 łyżeczki japońskiej herbaty w proszku: matcha lub gyokuro + do posypania po wierzchu
• 2 ły...

Komentarze

Aga Czechowicz 10 lat temu
Przygotowanie:

Zaparzyć kawę i wlać ją do płaskiego talerza. Zieloną herbatę wymieszać z ciepłą śmietanką kremówką i skórką z grejpfruta. Żółtka ubić mikserem razem z cukrem pudrem (najlepiej w metalowej misce) na białą, puszystą i gęstą pianę (około 8 minut). Delikatnie wymieszać z rozpuszczoną w śmietance zieloną herbatą, odstawić.
Przez kilkanaście sekund miksować serek mascarpone, następnie na wolnych obrotach miksera (lub łyżką) połączyć go z masą z żółtek i herbaty.
Biszkopty przełamać na pół i maczać je w kawie (zanurzać na sekundę) i układać w kieliszkach lub pucharkach na zmianę z kremem. Posypać zieloną herbatą (przez sitko) i wstawić do lodówki do stężenia na minimum 4 - 5 godzin lub na całą noc. Deser można przechowywać do 3 dni w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation