Kuchnia

Pan Deserrr

MIODOWO-JAŚMINOWA PANNA COTTA Z MUSEM Z IMBIRU I PAPAI

SKŁADNIKI:
600 ml śmietany kremówki
150 ml śmietanki kokosowej
50 g cukru
kilka kropel esencji jaśminowej
1 laska wanilii, przeciąć wzdłuż na połowę i wyjąć nasiona
4 płaty żelatyny
4 łyżki miodu + 6 łyżeczek do polania foremek

Mus z papai
3 łyżki cukru
6 łyżek wody
2 łyżki posiekanego imbiru w syropie
250 g dojrzałej papai, pokroić w kostkę
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

W garnku umieścić śmietanę, śmietankę kokosową, cukier, esencję jaśminową, nasiona i puste strąki wanilii. Pozostawić na 30 min. pod przykryciem, po czym rozpocząć podgrzewanie na bardzo małym ogniu. Gotować 5 min. Tymczasem zanurzyć żelatynę w zimnej wodzie i moczyć ją przez kilka minut.

Zdjąć garnek z ognia. Wycisnąć delikatnie żelatynę, wrzucić ją do garnka z kremem i zamieszać do rozpuszczenia. Ostudzić nieco całość przed wlaniem miodu. Dna foremek (6 sztuk po ok. 150 ml) skropić miodem i wlać do nich panna cottę. Schładzać w lodówce ok. 2 godz., aż krem dobrze się zetnie.
Do rondla wsypać cukier i zalać go wodą. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia cukru. Zwiększyć ogień i gotować 5 min., aż syrop nieco zgęstnieje. Dodać posiekany imbir. Po ok. 2 minutach dodać papaję i sok z pomarańczy. Gotować 6 min. Papaja powinna zmięknąć i zacząć się rozpadać. Przenieść zawartość garnka do blendera i zmielić na gładką pulpę. Wystudzić całkowicie.
Tuż przed podaniem zanurzyć na chwilę foremkę z panna cottą w gorącej wodzie, postawić foremkę do góry dnem na talerzu i lekko potrząsając wyjąć krem. Serwować w towarzystwie musu z papai
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation