Kuchnia

Pan Deserrr

Mus czekoladowy z awokado i bananami

Co kupić
Na mus

4 awokado
120 g ciemnej czekolady
1/4 szklanki kakao
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
130 ml mleczka kokosowego

Na karmelizowane banany

2 banany
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
50 ml soku pomarańczowego

Jak zrobić

poziom: średni porcji: 6 czas: 1h 30min
Przygotowanie

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrane i pozbawione pestek awokado, kakao, miód i sól i całość miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę rozpuszczalną i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i całość miksujemy, aż do uzyskania kremowej, puszystej masy.

Mus nakładamy do miseczek i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (najlepiej chłodzić mus 3-4 godziny).

Gdy mus już się schłodzi, obieramy i kroimy w plastry banany. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojone banany i cukier. Smażymy plasterki bananów z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru. Wlewamy sok pomarańczowy i całość podsmażamy jeszcze chwilę, aż sok wyparuje. Gorące banany nakładamy na wierzch musu.

Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Podprażonymi wiórkami posypujemy wierzch deseru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation