Kuchnia

na osłodę

Składniki:
· 2 duże opakowania herbatników
· 1,5 l mleka
· 1 budyń czekoladowy
· 12 łyżek kaszy manny
· 2 łyżki kakao
· 5 łyżek cukru
Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki


Przygotowanie:

Z całości mleka odlej ok. 1 szklankę, dodaj cukier oraz proszek budyniowy i dokładnie rozprowadź. Pozostałe mleko zagotuj dodając kakao. Kiedy mleko zacznie się lekko gotować, powoli ciągle mieszając wsyp kaszę manną. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż masa zacznie lekko gęstnieć, następnie wlej rozmieszany budyń i ponownie zagotuj.

Blachę wyłóż warstwą herbatników, następnie wylej część gorącej masy grysikowej (ok. 1/3) - ułóż kolejną warstwę herbatników - 1/3 masy - herbatniki - pozostałą masę i herbatniki.

Wierzch polej polewą czekoladową: czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation