Kuchnia

na osłodę

Składniki:

18 - 20 łyżek mleka
2 szklanki cukru
2 szklanki płatków owsianych (użyłem błyskawicznych)
250 g orzechów włoskich; zmielonych lub drobno posiekanych
1 duża łyżka kakao
200 g (1 kostka) masła
kilka wafli (moje o wymiarach 29 x 29 cm)

Do garnka wlej mleko i dodaj cukier, następnie zagotuj całość. Dodaj płatki owsiane i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Do masy wsyp orzechy i gotuj cały czas do momentu aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia, dodaj kakao i masło. Wymieszaj całość dokładnie.

Jeszcze ciepłą masą przełóż wafle (chłodna masa bardzo gęstnieje i trudno ją rozsmarować). Jeśli masa będzie się ciężko rozsmarowywać można ją uklepywać dłonią. Posmarowane masą wafle obciąż i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc), aby zmiękły.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation