Kuchnia

na osłodę

Składniki:

2 średniej wielkości słodkie pomarańcze
190 g cukru
200 g mąki pszennej
100 g masła (bardzo miękkiego)
2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i masło.
Pomarańcze parzymy, a następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach.
Skórkę z obu pomarańczy wraz z wyciśniętym sokiem tylko z jednej dodajemy do reszty składników.
Całość miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką (dlatego masło powinno być bardzo miękkie).
Ciasto przelewamy do formy keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni bez termoobiegu. Ciasto jest bardzo płynne, dlatego długo się piecze. Po upływie ok. 50 minut sprawdzić patyczkiem lub widelcem, czy ciasto jest w środku upieczone.
Gdy ciasto się dopiecze, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i następnie całość polewamy sokiem z połówki pomarańczy.
Resztę pomarańczy kroimy na plasterki i podajemy razem z ciastem lub dekorujemy jego wierzch. Możemy również ciasto posypać cukrem pudrem dla dekoracji, ale jest wystarczająco słodkie.

Uwagi:
Jeżeli trafimy na kwaskowate pomarańcze, możemy dodać więcej cukru do soku, wyciśniętego z owoców - tzn. tyle, by był dosyć słodki.
Ciasto możemy spróbować upiec w piekarniku z termoobiegiem w krótszym czasie, aczkolwiek doradzam sprawdzanie masy w środku za pomocą patyczka, gdy tylko wierzch zacznie się rumienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation