Kuchnia

na osłodę

Ciasto z białą pianką, truskawkami i galaretką | Kwestia Smaku


Składniki
Biszkopt:

3 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
50 g roztopionego masła

Biała pianka:

4 białka (1/2 szklanki)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki (30 g) żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie - 2 łyżki likieru kokosowego
200 g jogurtu greckiego

Galaretka:

1 galaretka o smaku truskawkowym
300 g rozdrobnionych truskawek

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Dno formy o wymiarach 21 cm x 26 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijać białka jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę (najlepiej w 3 partiach) i krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach lub delikatnie mieszać szpatułką (a najlepiej zacząć mikserem, później mieszać szpatułką), tak aby nie zniszczyć ubitej masy. Razem z 3 partią mąki dodać roztopione masło. Wymieszane ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 18 minut. Od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić.*
Biała pianka: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i wanilię cały czas długo ubijając aż białka będą gęste i błyszczące. Żelatynę wymieszać w garnuszku z sokiem z cytryny i likierem jeśli go używamy (jeśli nie - dodajemy 2 łyżki wody). Całkowicie roztopić podgrzewając i mieszając, w razie potrzeby dodać trochę więcej wody lub likieru, odstawić z ognia. Do rozpuszczonej żelatyny dodawać po łyżce jogurt cały czas mieszając.
Ostudzoną masę jogurtową z żelatyną dodać do ubitych białek i zmiksować na małych obrotach miksera lub wymieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć na biszkopt (równo, nie pozostawiając wolnych przestrzeni), wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki (bez przykrycia) do stężenia, na około 2 godziny.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Dodać rozdrobnione truskawki i wymieszać. Wylać na sztywną warstwę białej masy i wstawić do lodówki do stężenia (około 2 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia.

* biszkopt najlepiej nasączyć herbatą lub sprit'em.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation