Kuchnia

na osłodę

Tarta jogurtowa z jagodami i malinami
Kaloryczność 1 kawałka (1/10 tarty)

spód:

70 g mąki pszennej razowej
50 g mąki pszennej zwykłej
50 g mąki żytniej razowej
35 g masła
40 ml mleka
1 duże jajko
25 g brązowego cukru
szczypta soli


masa jogurtowa:

350 g jogurtu naturalnego (Zott lub Activia)
2 duże jajka + 1 białko
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
35 g brązowego cukru
100 g jagód
50 g malin
1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)





Mieszankę mąk, jajko, sól, mleko, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę zagniatamy na ciasto na spód, zawijamy je w folie i wsadzamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, przekładamy go do silikonowej formy na tarte (lub zwykłej, nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Ciasto w formie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, a następnie spód podpiekamy przez 15 minut w 180'C.

W między czasie miksujemy wszystkie składniki masy poza owocami i przelewamy całość na podpieczony spód (może być wciąż ciepły). Na wierzch wrzucamy owoce i całość pieczemy kolejne 20-25 minut w 180'C.

Tartę przed podaniem schłodzić porządnie w lodówce.

1/10 tarty ma 165 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation